- Aandelenmarkten in de VS vertonen geen tekenen van zwakte, na de enorme koersstijgingen van de afgelopen maanden.
- Econoom David Rosenberg denkt echter dat de groei van de bedrijfswinsten geen rechtvaardiging biedt voor de huidige waardering van de beurs.
- Hij geeft ook aan hoe beleggers zich kunnen indekken tegen een beurscrash.
- Lees ook: Bonanza op de beurs houdt aan, maar vergeten beleggers niet wat? Dit gebeurt er onder de motorkap
De Amerikaanse S&P 500-index heeft sinds eind oktober een vrijwel rechte lijn omhoog afgelegd richting nieuwe all-time highs. De stijging van de aandelenindex met bijna 26 procent in de afgelopen vijf maanden is uitzonderlijk.
De angst onder beleggers om de boot te missen heeft een heftige rally van Amerikaanse aandelen aangewakkerd, maar het momentum is onhoudbaar. Althans, dat stelt de ervaren Amerikaanse econoom David Rosenberg.
De baas van het gelijknamige onderzoeksbureau Rosenberg Research staat bekend om zijn bearish opvattingen over de economie, die de afgelopen maanden steeds impopulairder zijn geworden.
Maar Rosenberg blijft ervan overtuigd dat hij het laatst zal lachen, als de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt gaan haperen.
"Net als de clown in het circus die de ballon blijft opblazen, zal die ballon op een gegeven moment knappen," zegt Rosenberg tegen Business Insider. "En ik zie de aandelenmarkt op dit moment als de clown van het circus die de ballon opblaast."
Waardering van aandelen klopt van geen kanten
Hoewel er talloze manieren zijn om naar aandelen te kijken, worden aandelenrendementen uiteindelijk bepaald door de winst van bedrijven en de prijs die beleggers bereid zijn te betalen voor die winst. De koers-winstverhouding van een aandeel leunt op toekomstige winstvooruitzichten, de ontwikkeling van de economie en rentetarieven.
Rosenberg vindt dat de koersen van Amerikaanse aandelen veel verder zijn opgelopen dan hun onderliggende winst rechtvaardigt. De S&P 500-index is de afgelopen twaalf maanden met 32 procent gestegen, terwijl de bedrijfswinsten in het vierde kwartaal op jaarbasis met slechts 4 procent toenamen, geeft hij als voorbeeld. Het gros van de koerswinsten heeft dus niet te maken met de verbetering van de winstgevendheid.
Beleggers lijken aandelenkoersen op te drijven op basis van drie factoren: de Amerikaanse economie houdt beter stand dan verwacht, de winstramingen voor aandelen zijn verhoogd en beleggers rekenen op een daling van rentetarieven.
De koers-winstverhouding van de S&P 500 op basis van de winstgroei in de komende twaalf maanden is gestegen van 18 keer de winst naar 21 keer de winst. Dat is volgens Rosenberg een historisch zeldzame sprong.
Hoewel Rosenberg erkent dat waarderingsindicatoren voor aandelen niet moeten worden gebruikt als instrument om de markt te timen, zijn waarderingen wel van belang voor het toekomstige rendement van aandelen.
Wanneer de rente zo hoog is als nu, handelt de S&P 500 gewoonlijk tegen een koers-winstverhouding van 16 keer de winst, merkt Rosenberg op. De brede beursindex wordt momenteel verhandeld op een waarderingsniveau dat 31 procent hoger ligt. Dat zou te rechtvaardigen zijn als de rente 0 procent is, maar dat is niet het geval.
"Als je het rekenwerk doet, klopt het gewoon niet", zegt Rosenberg.
Om een hoge koers-winstverhouding te rechtvaardigen in een situatie met hogere rentetarieven, zouden de bedrijfswinsten van de bedrijven in de S&P 500-index veel sneller moeten groeien. Zelfs de gemiddelde groeicijfers van meer dan 10 procent die analisten momenteel verwachten, zijn dan niet genoeg.
Rosenberg denkt bovendien dat analisten nu al erg optimistisch zijn over de verwachte winstgroei, gelet op de risico's voor de Amerikaanse economie.
"De huidige waardering is gebaseerd op veel aannames, waaronder een zeer sterke winstgroei - dus niet alleen 'geen recessie', maar een robuuste expansie", zegt Rosenberg. "En dat is nog los van andere potentiële risico's zoals hardnekkige inflatie en de Federal Reserve die achter de feiten aanloopt. Op dit moment gewoon is er gewoon te veel goed nieuws ingeprijsd, als je kijkt naar de winstontwikkeling."
Als Rosenberg gelijk krijgt, zou een grote omslag op de aandelenmarkt geen verrassing moeten zijn. "Er zijn niet veel tegenvallers nodig om de markt te laten kantelen", zegt Rosenberg.
De ervaren econoom gaat ervan uit dat er een recessie komt en in zo'n scenario houdt hij vast aan zijn koersdoel voor de S&P 500 van 3.200 punten. Dat impliceert een daling van bijna 40 procent vanaf het slotniveau van afgelopen vrijdag van rond de 5.234 punten.
"Hoe harder de koersen stijgen, des te harder zullen ze dalen", zegt Rosenberg.
10 manieren om je in te dekken tegen een beurscrash
Hoewel Rosenberg ernstige risico's ziet die een ineenstorting van de beurs kunnen veroorzaken, gelooft hij ook dat er verschillende stappen zijn die beleggers kunnen nemen om hun portefeuilles te beschermen.
Om te beginnen kunnen beleggers risico's afdekken met behulp van opties. Dat kunnen ze doen door call opties (waarbij de tegenpartij speculeert op een verdere koersstijging) te schrijven op hun aandelenbezit; of door putopties die beschermen tegen een koersdaling te kopen.
Er zijn ook segmenten van de aandelenmarkt waar Rosenberg nog wel in gelooft. Daarbij noemt de econoom defensieve sectoren die het relatief goed doen tijdens recessies, zoals producenten van dagelijkse consumentengoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven.
Wanneer de Federal Reserve de beleidsrente verlaagt en de rentecurve steiler wordt, zouden grote banken volgens hem moeten profiteren.
Buiten de VS is de econoom erg positief over Japanse aandelen, met name aandelen in cyclische sectoren zoals consumentengoederen en de industrie.
Diversificatie buiten aandelen is volgens Rosenberg ook een verstandige zet. Hij is positief over langlopende obligaties en goud, nu de Federal Reserve van plan is de beleidsrente te verlagen.